Gemengde gevoelens bij XDakar tijdens rustdag

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_2013-01-07_Frits.jpgDakar 2013 is intussen op de helft. Een zeer zware editie dit keer met moeilijke duinen en veel zand. Voor XDakar bevat de rally al veel hoogtepunten en helaas ook een dieptepunt. De trucks doen het goed, maar helaas viel Erik van Loon uit met zijn HRX Ford.

Op 5 januari zijn de vier equipes van XDakar vertrokken in Lima, Peru. Meteen is duidelijk geworden hoe zwaar deze editie van Dakar zou worden. In de proloog rond Pisco namen de rijders geen risico en wilden ze allemaal vooral wennen en weer terug in het ritme komen. Op de proef van 13 kilometer was namelijk meer te verliezen dan te winnen. Peter van den Bosch wist aan het eind van de proef wel een hoogtepunt te noteren door een enorme sprong te maken met zijn DAF.b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_2013-01-07_Peter.jpgDe etappe die daarop volgde was een langere ronde rond Pisco. De tweede etappe stond vooral in het teken van een moeilijk te vinden waypoint waar iedere deelnemer veel tijd verloor. Zo ook de XDakar-voertuigen, wel bereikten ze allemaal de finish en waren ze toch tevreden. De derde etappe bracht de deelnemers in Nazca, een etappe met zeer zware duinen. Erik van Loon verloor tijdens de etappe tijd door een lekke band en een probleem met de koppeling. Zijn monteurs hebben dit 's nachts weer gerepareerd en de HRX Ford kon weer fris op pad.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_2013-01-09_Eimbert.jpgOok de vierde etappe naar Arequipa was een zeer zware, maar vormde voor de trucks geen probleem.Van den Bosch, Van Eerd en Timmermans kwamen de etappe goed door en Van den Bosch en Van Eerd zette beiden een tijd neer die in de top 20 lag. Voor Van Loon kwam de pechduivel even om de hoek kijken, een kapotte jack en een lekke band zorgde voor tijdsverlies. Op de vijfde dag reden de mannen naar Arica in Chili en leken de problemen voor Van Loon voorbij. Een elfde tijd noteerde hij en daar was hij erg blij mee: 'Een elfde tijd tussen allemaal ex-WRC rijders op deze proef, dan mag je echt tevreden zijn.' Ook de trucks reden probleemloos naar Chili toe.
b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_09-Stage-5_Dakar2013_Leg05_028.jpgOp de zesde proef naar Calama viel helaas het doek voor Erik van Loon en Marc Wams. Er zat een zeer steile duin in de proef waarmee ze problemen hadden. Eenmaal aan de top van de duin, bleek deze keihard te zijn. Hierdoor werd de auto gelanceerd en sloeg deze viermaal over de kop. Doordat er teveel schade was, moesten zij helaas opgeven. Ook voor Van Eerd en Timmermans waren er kleine problemen in de zware etappe. Allebei reden ze twee lekke banden en verloren veel tijd. Van den Bosch reed probleemloos naar de finish.

Tijdens de zevende proef reden de trucks naar Salta in Argentinië. De proef liep over de Andes op enorme hoogte wat de mannen veel energie kostte. Wel reden zij zonder problemen naar de finish, waar het regende. Door de hevige regenval werd de achtste etappe geannuleerd door de organisatie en konden de mannen genieten van een extra dagje rust terwijl zij naar San Miguel de Tucuman reden. In Tucuman zijn de monteurs de trucks weer aan het prepareren voor het tweede deel van Le Dakar. De mannen hebben nog 3892 kilometer voor de boeg voor zij aan de finish zijn in de hoofdstad van Chili, Santiago.

Foto's: Willy Weyens