Dakar stage 8 motoren: hoe Cyril Despres bijna gered werd

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_Despres-Dabrowski.jpg
Het moment van Dakar 2013 voor Cyril Despres. Foto: Twitter

Cyril Despres, Kurt Caselli en Ruben Faria werkten vannacht in het afgesloten motorbivak eendrachtig samen om het kapotte motorblok van de Poolse achterhoederijder Marek Dabrowski te wisselen met dat van Despres. Al snel kwam er een persbericht waarin KTM Team manager Alex Doringer de niet zo sportief overkomende actie uitlegde: blokken mogen volgens de regels geruild worden als de rijders het zelf doen en dus werken alle KTM rijders vanuit de solidariteit die het team kenmerkt.

Over een eventuele vergoeding voor Dabrowski werd met geen woord gerept, alleen dat KTM in het krijt staat bij de Pool, die vandaag zelf nog 99ste werd met het blok van Despres. Als zogenaamde “pro” kreeg Despres van de wedstrijleiding ook nog eens een veel betere startplek, hij mocht als 20ste vertrekken. Dat het blok van Dabrowski prima was werd al snel duidelijk: Despres reeds voorin mee en stond op het eennalaatste waypoint tweede, maar daarna ging er alsnog iets mis, waarop hij met 16 minuten achterstand binnenkwam.

De wissel kostte de Fransman de standaard penalty van 15 minuten maar bracht nog een probleem erbij: zou hij nu verder gaan met het “Poolse” blok of moest er toch zijn eigen vervanginsblok in, wat dan nog eens een tijdstraf van 45 minuten oplevert. Het antwoord kwam vanavond nog: Despres vertrouwt erop dat Dabrowski elke dag netjes olie heeft ververst en gaat door met het “geleende” blok. Een gok die hij wel moet nemen, door een tweede motorwissel zou hij definitief de overwinning kunnen vergeten.

Gevolg van dit alles: Despres wordt nu als tweede in de stand gezet, maar volgens ons moet daar de tijdstraf van 15 minuten nog bij, waarop hij zesde zal worden met een dikke 25 minuten achterstand op Casteu. Zo’n achterstand is in theorie nog goed te maken. Inderdaad, in theorie.