Gerard de Rooy boekt ijzersterke vijfde ritzege

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_D6-GDEROOY_652.jpgHans Stacey wist gisteravond met zijn zwaar gehavende IVECO Trakker nog wel het bivak te bereiken, maar door de organisatie werd uit veiligheidsoverwegingen besloten dat Stacey de rally niet voort kon zetten. Een bittere teleurstelling voor Racy Stacey, die echter wel begrip op kon brengen voor de beslissing.

Er was maar één antwoord mogelijk van het IVECO Team De Rooy: aanvallen en de eerste plaats behouden. Gerard de Rooy, kopman van het IVECO Team De Rooy, was nog nauwelijks bekomen van het wegvallen van Hans Stacey, wat hem er niet van weerhield weer vol in de aanval te gaan. Ook in de 7e etappe van Calama naar Salta, met een snelle special van 218 kilometer, wist hij in zijn IVECO als eerste de klokken stil te zetten, met een tijd van 2:02:21 uur. Dat betekende dat hij het hooggebergte had overwonnen met een gemiddelde snelheid van 107 km/u.

De 2e plaats was voor Loprais die 1:09 minuut meer nodig had dan Gerard de Rooy, terwijl Karginov 3e werd op 1:38 minuut en Peter Versluis vierde. Miki Biasion is ook vandaag net als gisteren 5e en op zijn pechdag na rijdt hij elke dag keurig voor in de top 10 mee. Zijn kwaliteit is voor het Team de Rooy uitermate belangrijk en met het wegvallen van de derde klassementsrijder is back-up van een teamgenoot een veilig gevoel.

Ondertussen is ook nieuwkomer trucker René Kuipers aan een uitermate sterke eerste Dakar-rally in een truck bezig. Hij wist vandaag met zijn IVECO Trakker voor het eerst in de top 10 te finishen met een achterstand van slechts 10 minuten op zijn teamgenoot.
b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_Ren_Kuipers.jpgGerard vanuit het bivak: "De eerste 160 kilometer waren alleen te omschrijven als saai. Recht-toe-recht-aan, een soort van gravel snelweg waar we een gemiddelde van ruim 130 kilometer per uur wisten te halen. Door het hoogteverschil merk je wel duidelijk dat er vermogensverlies optreedt, maar daar heeft iedereen last van. De laatste zestig kilometer waren dan wel weer een stuk leuker, wat meer bochtenwerk en daardoor toch nog interessant. Gelukkig betekent het wel dat we ons materiaal op een dag als deze kunnen sparen en dat onze monteurs eindelijk wat extra tijd krijgen om alles weer een keer te controleren. Verder een proef om snel te vergeten, op naar de volgende klus."

Met de zege van vandaag heeft Gerard wederom een beetje extra ruimte gekregen. Echter door de close finish van vandaag zijn het geen grote verschillen. Hij heeft nu een voorsprong van 22:08 minuut op KAMAZ-rijder Nikolaev en 41:25 minuut op Kolomy met zijn TATRA. Als 4e rijder zien we de 2e KAMAZ-rijder Mardeev terug die een achterstand van 46:53 minuut heeft goed te maken.

De titelstrijd lijkt dus tussen één van de eerste vier rijders te gaan, maar die strijd is nog lang niet beslist. De proef van morgen betekent pas dat de deelnemers net over de helft van de proefkilometers komen die in totaal 3.541 kilometer bedragen.

Zaterdag staat er als laatste rit voor de rustdag op zondag nog een korte special van 155 kilometer op het programma van de vrachtwagens. Die gaat van Salta naar San Miguel de Tucumán en wordt vooraf gegaan door een verbindingsroute van 393 kilometer. De route en omgeving zijn nog niet eerder in de Zuid-Amerikaanse editie van Le Dakar bezocht en worden als verraderlijk omschreven. Ondanks de geringe kilometers zijn de rijders dus gewaarschuwd.

Nogmaals Gerard de Rooy: "Die 'stomme' buggy's. Ik zat hele stukken achter ze, maar ze lieten mij niet voorbij. Op een snel stuk halen ze mij in, maar op een slecht stuk zijn ze langzamer dan ik. Vandaag kon je alleen maar verliezen, dus hebben we voorzichtig gereden. Toch haalden we nog een topsnelheid van 130 km/u."

René Kuipers: "Ik heb heel safe gereden, want hier kon je meer kapot maken dan iets winnen. Het ging inderdaad hard, het was net een rallyproef. Ik heb een paar keer even stilgestaan, omdat een Kamaz maar niet doorreed. Mijn eerste keer in de top 10, dat levert me een dikke biefstuk op. Weddenschapje met Gerard...!"

Foto's: IVECO