Dakar stage 6 motoren: KTM slaat keihard terug

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_CYRIL_DESPRES_FRA_Maragni-M_KTM-Images.jpg
Cyril Despres. Foto: Maragni M. / KTM Images

Vandaag was het moment daar dat KTM zijn tanden moest laten zien, dit na de greep naar de macht door zowel Husqvarna als Yamaha in de afgelopen dagen. Cyril Despres was logischerwijs de man die daarvoor aangewezen werd, geholpen door zijn waterdrager Faria en de lokale favoriet en merkgenoot Fransisco "Chaleco" Lopez.

In het begin van de special deed Despres het nog erg rustig aan, hij kwam bij waypoint 1 zelfs pas als 36ste door, maar het verschil naar de snelste man was maar 6 minuten. Daarna ging het gas erop: bij waypoint 2 was het gat nog maar 2 minuten, bij wp3 maar 27 seconden en bij wp5 ging de Fransman aan de leiding. Daarna werd er volgens de planning een stuk "geneutraliseerd" in de route, waarna de special weer verder ging en Despres de teugels iets liet vieren. Alleen Olvier Pain kon hem zo op korte afstand blijven volgen en na de neutralisatie zelfs dichterbij komen, terwijl Chaleco Lopez de leiding hield.

Later voegde ook Ruben Faria zich virtueel bij de kopgroep, zelfs zo snel dat hij uiteindelijk tweede werd. Uiteindelijk was Lopez de snelste, Faria tweede en Despres derde, waardoor KTM alle drie de podiumplaatsen pakte. Niks meer en niks minder dan een zeer duidelijk signaal naar alle andere motormerken dat Team Orange absoluut niet verslagen is! Daarbij pakte Despres bijna terloops net niet genoeg tijd om de leiding in het klassement over te nemen.

Bij Yamaha's ging het voorin misschien iets minder goed, maar Frans Verhoeven liet zien dat hij blijft jagen op dagsuccessen. Verhoeven was zelfs de snelste Yamaha van allemaal, hij eindigde als voorlopige zevende, voor Olivier Pain en David Casteu.

Ondanks andere berichten ging Jan Wouter Offringa vanmorgen gewoon weer van start. De man die 5 jaar geleden nog amper kon motorrijden heeft het elke dag echt niet makkelijk, maar blijft ondanks de vele nachtelijk aankomsten steeds maar weer doorgaan. Ook vandaag hoort hij weer bij de verre achterhoede van de tijdlijsten, maar dit is ondertussen een bekend beeld.