UPDATE Hans Stacey over de kop en uit de Dakar Rally

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_10-Stage-6_Dakar2013_Leg06_121.jpg02:44 UPDATE Hans Stacey: "Na de crash is de auto weer gecontroleerd. Kooi is beschadigd, verbogen. Nu mogen we morgen niet starten. Grote tegenvaller, we staan goed in het klassement. Heel jammer. Ik was zeer gemotiveerd om er iets van te maken dit jaar. Het is moeilijk te verkroppen, maar het is zo."

Teammanager Jan de Rooy wilde nog kijken wat er te repareren viel.
"Met Hans raken we een belangrijke troef voor het team kwijt. Hans heeft de kwaliteiten om de Dakar te winnen en is tactisch goed. Het is een flinke aderlating voor het team en vooral voor Hans zelf een erge teleurstelling," aldus Jan de Rooy.

20:40 UPDATE  Ondanks het persbericht van Team De Rooy, waar onderstaand artikel op gebaseerd is, schijnt Hans Stacey toch weer te rijden.

stacey-roll.jpegHans Stacey is uit de Dakar Rally. Hij sloeg met zijn Iveco over de kop. De truck is zwaar beschadigd, de bemanning is ongedeerd.

Op 80 kilometer in de zesde etappe van de Dakar Rally, tussen Arica en Calama in Chili, schoot Stacey over de rand van een hoge duin en rolde de truck ongeveer honderd meter naar beneden. Volgens Fabien Calvet, de wedstrijddirecteur van de trucks, is de auto een aantal keren over de kop gegaan. ‘De wagen is zeer zwaar beschadigd, maar de bemanning – Hans Stacey, Bernhard der Kinderen en Detlef Ruf – is ok.

Het team is bij de truck, maar er is geen contact mogelijk: ze zijn buiten bereik van het gsm-netwerk en de iritrack, waarmee ook satellietcontact mogelijk is, is kapot. Waarschijnlijk is de antenne beschadigd bij het rollen. Er is een helikopter van de organisatie ter plaatse.’

Volgens Calvet ligt de 504 op een moeilijk te bereiken plaats onder aan het duin. ‘De assistentie van Team De Rooy is onderweg om te kijken of en hoe de truck te bergen is. Als hij nog kan rijden, zal het wel lukken, maar als de auto niet meer kan rijden, wordt het erg lastig. Er kan geen trailer bij komen.’

Foto: Marcel Vermey/Rallymaniacs.nl