Dakar stage 5 motoren: Franse Yamaha's blijven winnen

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_David-Casteu-Photo_DavidCasteuFR_800.jpg
Foto: David Casteu (davidcasteu.fr)

Was het gisteren Olivier Pain die de etappe op een Yamaha won, vandaag was het David Casteu die op hetzelfde Japanse merk de overwinning in de -relatief korte- special pakte. Beide rijders gebruiken een Yamaha van Yamaha France, maar rijden wel in afzonderlijke teams. Pain is de teamgenoot van Frans Verhoeven, die werd vandaag 15e in de special.

Van te voren leek ook de etappe van vandaag een zware kluif te worden, maar uiteindelijk viel het wedstrijddeel daarvan erg mee, winnaar casteu deed 1 uur en 39 minuten over de special. Overigens is het daarna nog zeker niet klaar voor de motorrijders, er volgt immers nog een flink verbindingsroute die ook niks meevalt. Omdat een deel van de route van de motoren en quads vandaag afwijkt van die van de trucks en auto's, kunnen rijders met problemen niet op steun uit die hoek rekenen.

Het jojo-effect bij Joan Barreda sloeg vandaag wederom toe. Na het winnen van Dag 2 was hij op Dag 3 helemaal nergens door een kapot achterwiel, waarop hij gisteren gewoon de dagoverwinning naar zich toe trok. Vandaag ging het echter weer helemaal mis bij de Spanjaard; hij kwam meerdere malen stil te staan door wat gerapporteerd werd als "problemen met de brandstofpomp". Op dit moment heeft de timing hem zelfs nog niet op het 'ASS' checkpoint aan het einde van de special gemeld.

Favoriet Cyril Despres deed weer wat hij goed kan: goed scoren maar zichzelf niet gek laten maken. Met een vijfde plaats, op 4 minuten van de leider, verloor hij in het klassement toch wel weer wat tijd naar lijstaanvoerder Casteu en nummmer 2 Pain. Met een achterstand van 6 minuten lijkt hij nog niet echt in de problemen te zijn, al stijgt de druk van de Yamaha's voor hem nu wel met de dag en wordt het gemis van Marc Coma voor KTM toch wel een oorzaak van onrust.

Ook de Oost-Europeanen deden het vandaag weer goed. Stefan Svitko uit Slowakije werd zesde, hij is nog geen dag buiten de Top 20 geëindigd en reed vandaag voor de tweede keer in de Top 10. Bijna stiekem staat hij dan ook negende in het klassement. Ook Ppol Jakub "kuba" Przygonski presteert al de hele rally solide, zijn elfde plaats van vandaag zorgt zelfs voor een achtste plek in de tussenstand.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_STEFAN_SVITKO_Maragni-M_KTM-Images.jpg
Stefan Svitko. Foto: Maragni M. KTM Images

De Nederlandse motorrijders doen het weer zoals verwacht, het lijkt vanuit Nederland misschien bijna saai. Knuiman werd 25ste, Liefhebber 45ste, Van Gerven 49ste en Van der Pelt 55ste. Daarachter weer de bekende "middenmoters": Sjaak Martens, Alex van Ginkel en Marco van Geel zijn ook al klaar. Daarachter zijn Richard de Groot en Marcel Snijders nog niet binnen zijn maar qua tussentijden op de waypoints liggen ze gewoon op schema. Dan volgen de "uitrijders", Caspar Schellekens, Bas Nijen Twilhaar, Caspar van Heertum, Marcel Huigevoort en Leon Munsters. Als laatste Nederlander ploetert JW Ofringa onverstoorbaar voort. Hij is elke dag als een van de laatste rijders binnen, maar start elke ochtend weer om onverdroten door te gaan.
Bij de quads had Seb Husseini een zeer slechte dag, hij verloor al vroeg in de special bijna een half uur door (waarschijnlijk) technische problemen. Op dit moment is hij nog niet uit de special, terwijl een groot deel van de deelnemers al wel binnen is en aan de verbindingsroute kon beginnen. Patronelli won de dagetappe weer, door de problemen bij Husseini verstevigt hij zijn koppositie in het klassement nog verder. Kees Koolen verliest in het laatste deel van special flink tijd, hij is ook nog niet binnen.