Gerard de Rooy scoort onvervalste, eerste hat-trick in Le Dakar 2013

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_06-Stage-2_Dakar2013_Leg01_122.jpgVroeger werd er tijdens cricketwedstrijden geld ingezameld voor de sportman die drie keer achter elkaar in dezelfde wedstrijd een bijzondere prestatie had geleverd. Gerard is het dit jaar ook gelukt in Le Dakar 2013. Of men vanavond ook met de pet rond gaat en een nieuwe hoed, hat-trick, voor hem koopt, wie weet?

Het was een dag met gemende gevoelens, blij vanwege het feit dat de leider in het algemeen klassement, Gerard de Rooy, de wedstrijd van vandaag van meet af aan wist te domineren en de koppositie niet uit handen wist te gegeven. Minder enthousiast omdat Hans al in zijn derde etappe de kansen op een overwinning bijna moet vergeten, vandaag waren er problemen met de brandstoftoevoer waardoor hij de nodige tijd moest prijsgeven en pas als 15e over de meet kwam.

Voor Gerard werden de 243 kilometer special in een tijd van 2:55:58 uur voltrokken wat inhoudt dat hij met een gemiddelde snelheid van 83 km/uur de proef heeft volbracht.
Hij zou tussen de auto’s bijna een top tien notering behalen, wat een geweldige prestatie is.
Tom aan de telefoon; “Het liep perfect vandaag, geen technische mankementen, behouden en safe gereden en geen enkel navigatie probleem. Afin de uitslag spreekt voor zich”, weet de goedlachse Belg ons te melden.

De eerste vier deelnemers bleven vandaag dicht bij elkaar en voor het eerst zien we KAMAZ-rijder Nikolaev als 2e over de eindstreep komen, hij finisht 1:24 minuut achter Gerard. Teamgenoot Miki Biasion reed ook vandaag wederom een ijzersterke proef en kwam op 2:31 minuut als 3e door. Rivaal Alais Loprais verloor vandaag 4:43 minuut, gevolgd door Peter Versluis in zijn MAN die 6:32 minuut meer nodig had dan de IVECO Powerstar van Gerard.
Marcel van Vliet was de derde en laatste Nederlander in de top tien en wist als 8e te finishen op 18:36 minuut.
René Kuipers lijkt aardig te wennen aan zijn nieuwe racekarretje, hij zette vandaag de 15e tijd op de klok met een achterstand van 39:53 minuut op de nummer één. Hans Stacey kwam als 19e over de streep met een achterstand van 46:59 minuut; iets wat we van de Brabander niet gewend zijn en hem zeker nachtmerries zal bezorgen.

In het algemeen klassement gaat Gerard de Rooy nu aan de leiding met een voorsprong van 6:59 minuut op Alais Loprais met zijn Tatra, gevolgd door teamgenoot Miki Biasion met zijn IVECO Trakker die op 13:26 minuut volgt. Daarna komt KAMAZ kopman, Nikolaev als vierde met een achterstand van 21:44 minuut gevolgd door MAN-rijder Peter Versluis die 28:21 minuut moet prijsgeven op de ‘vliegende Hollander’.
Hopelijk houdt Gerard deze drive de komende dagen vast. Genieten is het zeker maar de gevaren liggen zoals altijd op de loer en ook Gerard weet dit als geen ander.

Voor morgen dus een nieuwe dag met voor iedereen nieuwe kansen en uitdagingen op de route. Het wordt een 289 kilometer lange special die veel duinen laat zien maar in aanvang niet al te moeilijk lijkt. Naar het einde van de route wordt het zwaarder en vooral de laatste 2 kilometers vormen een mega afdaling die men nog niet eerder in een DAKAR etappe heeft gezien. Wie zich de finish van vorig jaar bij Liquique herinnert moeten we teleurstellen, dat lijkt hierbij kinderspel. We gaan het meebeleven!