De eerste zandkorrels

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_venco-lima.jpgVenco Rally Team heeft de eerste etappe van de loodzware Dakar rally rustig, maar vooral beheerst gereden. Beide trucks hebben de eerste zandkorrels van Zuid-Amerika overleefd en maken zich op voor de volgende etappe.

Voor de Zeeuwse bemanning van racetruck || is het de eerste Dakar. Coureur Adwin Hoondert heeft een goed gevoel over de etappe van vandaag: “Man, man, man, wat een enorm spektakel is dat hier. Tijdens de podium ceremonie voelden we onszelf erg vereerd. We genieten er enorm van en hebben vertrouwen in de machine. Vandaag hebben we kort kunnen wennen aan de zandbak en dat is goed bevallen. We kijken uit naar de proef van morgen, dan gaan we de echte duinen betreden.” Voor Frans van Lankveld was het de vierde keer dat hij aan de start stond van Le Dakar. Deze openingsetappe heeft hij het rustig aan gedaan. “We hebben lekker kunnen rijden, hebben niet gehaast en het ging echt heel mooi. De sfeer in de cabine is uitstekend, net zoals afgelopen jaar. We hebben er weer even in kunnen komen.”

Voordat de tweede etappe van start kan gaan, wordt nog wat gesleuteld aan racetruck ||. De laatste paar kilometer heeft Adwin zonder stuurbekrachtiging moeten rijden. Dit is pure pech en hier is niks aan te doen. Verder rijden de trucks allebei perfect. Vandaag is gebleken dat er de afgelopen maanden goed werk is geleverd. “Beide trucks zijn één spatlap verloren, maar als dat alles is? Het stuurhuis wordt vervangen en beide trucks worden volledig nagelopen. Appeltje eitje. Daarna kunnen we op tijd gaan slapen en verschijnen we morgen uitgerust en met twee betrouwbare trucks aan de tweede proef”, aldus Mark, monteur racetruck |.

De etappe van zondag 6 januari start in Pisco en eindigt hier ook. Geen rondje om de kerk, maar de eerste echte serieuze etappe. De verbinding bestaat in totaal uit 85 kilometer en morgen leggen we 242 km special stage af. Hier gaan ze pas echt zien wat een woestijn is. De navigators worden in deze etappe voor het eerst echt aan het werk gezet. In de woestijn, tussen al het zand is het moeilijk om positie te bepalen. Ze krijgen vandaag het roadbook uitgereikt en gaan zichzelf voorbereiden op de zandbank van morgen.