Riwald Dakar Team begint verstandig

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_artikelen_Riwald-Stage-1.jpgHet Riwald Dakar Team genoot in Lima (Peru) eerst met volle teugen van de startceremonie langs de stille oceaan en de toejuichingen van de duizenden Dakarfans. Om vervolgens koers te zetten richting Pisco, waar in het zand een special stage van 13 km was uitgezet. De Dakar Rally 2013 is definitief begonnen.

Tijdens het 'rondje Pisco' met de eerste duinen was beduidend meer te verliezen dan te winnen. Erik Wevers en Gert Huzink kozen daarom voor een behouden start in hun HRX Fords tijdens de aftrap van de zwaarste rally ter wereld. 

Beide heren gebruikten de kilometers vooral om één te worden met de auto. Erik Wevers klokte uiteindelijk een 22ste tijd met zijn Belgische navigator Fabian Lurquin op 1'02 van winnaar Carlos Sainz, terwijl Gert Huzink met Française Eugénie Decré in de navigatorstoel met een marge 2'21 als 51ste aantikte.

Erik Wevers: "Op de verbindingsroute van 250 kilometer kwamen we heel veel knotsgekke Peruanen tegen. Hartstikke mooi om mee te maken, maar het zorgde wel voor de nodige vertraging. Uiteindelijk konden we toch op tijd starten en hebben we gekozen om nog niet voluit te gaan. De Dakar begint morgen pas echt.”
Gert Huzink: "De auto deed het prima en de nieuwe motor is een feest.  Vooral het eerste deel hebben we rustiger aangedaan om eerst het ritme te vinden. Morgen gaan we er echt voor zitten, want dan komen de serieuze duinen. Ik hoop dat we wat meer naar kunnen komen.”
 
Morgen tijdens de tweede etappe worden zaken meteen heel serieus. In een nieuw 'rondje Pisco', nu van een flinke 242 kilometer, staat er meteen niet anders dan zand en (serieuze) duinen op het menu.