Cultfiguur in de Dakar: Ignacio Chivite op een Bultaco

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_02-Lima_Bultaco-Ignacio_Chivite-Dakar-2013.jpg
Zoals Henno van Bergeijk in 2006 cultstatus verwierf door de Dakar uit te rijden op een klassieke Yamaha XT500, probeert Spanjaard Ignacio Chivite datzelfde op een Bultaco Pursang 370 uit 1978.

Chivite waagde in 2011 al een eerdere poging op een Bultaco Frontera. Die strandde al op de vijfde dag, na drie nachten zonder slaap, volop elektrische ellende en brandstoflekkage. De grap was snel gevonden met plakbandbedrijf Tesa als hoofdsponsor. Helaas werd Chivite door ASO niet toegelaten in de 2012-editie, de afwijzingsbrief is online terug te vinden. Nu is hij echter terug met een "nieuwe" motorfiets en een eigen team. Omdat Bultaco als motormerk al jaren niet meer bestaat, moest Chivite zelf wederom alles ontwikkelen voor rallygebruik. Daarbij is het gebruik van mengsmering-benzine al een uitdaging, maar als je dan bedenkt dat de tweetakt ook nog eens op zeer verschillende hoogtes aan het werk moet, weet je zeker dat een zak van Ignacio's jas gevuld zal zijn met vele soorten sproeiers. Ook de maximale 50 paardenkrachten lijken wel heel erg weinig, maar hé, het lukte in de beginjaren van de Dakar toch ook?

De redactie van Rallymaniacs zag Chivite al meedoen aan de 2008-editie Heroes Legend, daar liep de machine prachtig en deed Ignacio het echt erg goed. Meer recent haalde de Spaanse TV-zender TVE alle nationale Dakar-rijders bij elkaar, waar de 48-jarige Chivite trots zijn plaats tussen alle rally-kanonnen innam. Alleen het starten van de "rengkengkeng" dikke tweetakt was daarbij voor veer liefhebbers een feest, overal breekt dan ook direct een glimlach door als Chivite opduikt.

De sympathie van het Spaanse publiek heeft hij zeker al, als anti-held (zelf opgegeven gewicht: 98 kilo bij 1.90 lente) op een merk waar alle Spanjaarden nog trots op zijn. Bultaco is in Spanje immers nog zo populair, dat de familie van MotoGP-coureur Sete Gibernau nog steeds veel geld verdient aan de massaal verkochte merchandise met het bekende logo met de opgestoken duim erop. De definitieve status als held is voor Chivite nu nog maar afhankelijk van één ding: uitrijden van de Dakar 2013. Tot die tijd is hij te volgen op zijn niet al te gelikte Facebookpagina: Facebook.com/BultacoDakar