Bijna alle Nederlandse motorrijders door de keuring

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_03-Keuring_BAS-Dakar-2013-start-podium-Lima.jpg

Gisteren was het voor bijna alle motorrijders tijd voor de inschrijving en keuring, alleen voor Frans Verhoeven gaat dit pas vandaag gebeuren.

In de praktijk betekent de keuring een rondgang met een stempelboekje langs een enorm aantal loketten, waar documenten getoond moeten worden, materiaal bekeken en stempels gezet. Voor veel deelnemers is dit toch wel iets om zenuwachtig voor te zijn, je bent immers altijd bang dat je toch een kleinigheid over het hoofd gezien hebt.

Alles bij elkaar duurde de keuringsronde per deelnemer zo'n drie uur, die vooral bestaat uit wachten. Onder de Nederlanders waren er geen grote problemen. Natuurlijk, de gevreesde kleine onvolkomenheden zijn er wel; een creditcard die het niet doet, de KNMV-lijst met licentiehouders die niet klopte, een vergeten rijbewijs, maar al deze zaken waren overkomelijk. De mannen van BAS-Dakar liepen in volle uitrusting rond, met de hoge temperaturen liep het zweet ze al snel in de .....

Vandaag moet alleen Frans Verhoeven nog gekeurd worden en komen ook alle topteams van KTM en Husqvarna aan de beurt. Vandaag ging ook Team HRC rijders Helder Rodrigues, Javier Pizzolito enJohnny Campbell door de keuring, waarbij de ervaren Nederlandse teamleden ervoor zorgden dat alles netjes verliep.

Na het afronden van alle formaliteiten pakten veel deelnemers hun kans om even op de foto te gaan op het grote podium. Alex van Ginkel en Jan-Willem Offringa waren daarbij, als nieuwkomers in Le Dakar, onder de indruk van de impact van de rally op de stad Lima, al zeggen de ervaren jongens dat het een minder groot gekkenhuis is als de voorgaande jaren in Buenos Aires. Op het strand, waar alle teams staan opgesteld, is het nog net zo'n chaos als voorgaande jaren. Waar organisator ASO beterschap beloofd had, geldt nog steeds het oude "eerst komt, eerst maalt", zodat sommige teams hele voetbalvelden met lint voor zichzelf claimen en anderen in een los hoekje nog een plek moeten vinden.