Team Bezemer heeft gerust gevoel

bezemer-lima-1.jpgHet laatste stukje van de "countdown" is begonnen... Zaterdagmorgen denderen bijna 500 Dakar deelnemers door de straten van de Peruviaanse hoofdstad Lima. Ook voor Team Bezemer mag het nu wel beginnen ! Voor "mentor" Cor Bezemer zelf zal het zijn 20ste Dakar worden. Slechts een enkeling in het peloton die beter doet.

Cor Bezemer, Daniël Cnudde en Jan Van Der Vaet hebben hun tijd genomen om de start van de 35ste Dakar goed voor te bereiden. Ze zijn al sinds 29 december in Lima en dat gaf hun de mogelijkheid om alles nog een grondig én rustig af te checken vooraleer het grote avontuur zaterdagmorgen begint.
De overgang naar 2013 werd vooral besteed aan een laatste inspectie van de MAN vrachtwagen, die met een platte batterij van de boot kwam. Een euvel dat uiteraard binnen enkele minuten was opgelost en dus konden Daniël en Jan alle bouten van de vering en de ophanging nog eens een extra slag geven. Ondertussen ging Cor op zoek naar zuurstofflessen; de Paso San Francisco die de grens tussen Chili en Argentinië vormt, ligt immers op ruim 4700 meter en dus kan je beter je voorzorgen nemen in die ijle lucht. bezemer-lima-3.jpg"Donderdagmorgen werden we om 9:00 uur op de administratieve en technische controle verwacht", wist Cor Bezemer te vertellen. "Alles verliep daar vlekkeloos en na iets meer dan 2 uur aanschuiven, was alles voor mekaar. We hebben de nummer 534 met een gerust gevoel in het wagenpark gezet, de race kan beginnen!"

Dat Team Bezemer met een fris hoofd aan de start komt, is vooral te wijten aan de goede technische voorbereiding die het team in de voorbije maanden realiseerde. "Vooral de mogelijkheid die we nu hebben om de bandendruk moeiteloos tot 800 gram te verminderen, geeft ons een veel vertrouwen", horen we in koor vertellen. “Een zo laag mogelijke bandenspanning is immers een absolute nood- zaak wil je vlot door het metershoge duinenzand geraken. De nieuwe velgen die we nu hebben, laten het ons toe die bandenspanning snel te laten zakken; bovendien wordt het risico op een afspringende band tot een uiterste minimum herleid. We zijn een stuk beter gewapend om de duinen aan te pakken." bezemer-lima-2.jpgZaterdagmorgen mag de Peruviaanse president Ollanta Humala de rallykaravaan op gang schieten. "En route" voor 8121 km die op 20 januari in het Chileense Santiago zal eindigen. De eerste vrachtwagen vertrekt vanuit Lima om 11u47, een half uurtje later is het de beurt aan Cor Bezemer, Daniël Cnudde en Jan Van Der Vaet om de MAN Truck over het startpodium te rijden.
Na een rit van 250 km langs de "Pacific Ocean" wacht aan het eind van de dag in Pisco de eerste minirit tegen het uurwerk. De 13 kilometers door de duinen zijn niet meer dan een "opwarmertje" die tot doel hebben de startorde van zondag te bepalen. Maar anderzijds is het dan ook meteen duidelijk: de Dakar 2013 is wel degelijk vertrokken.