De route: nieuwe koers voor de Dakar 2013

Vandaag heeft organisator A.S.O. tijdens een drukbezochte persconferentie de details van de route voor de Dakar 2013 bekend gemaakt. Met de start in Lima en de finish in Santiago zal de rally voor het eerst in 5 Zuid-Amerikaanse edities een noord-zuid richting volgen. In de eerste dagen duiken de deelnemers meteen al de Peruaanse duinen in.

b_468_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_00-vooraf_parcours-carte.jpgNa acht dagen volgt een dag rust in San Miguel de Tucuman. Na de rustdag gaat de langste special van start gevolgd door de bekende duinen rondom Fiambala en Copiapo. Het klassement zal na deze dagen zeer waarschijnlijk opgemaakt zijn, de deelnemers zullen vervolgens als helden in Santiago onthaald worden.

In totaal staan er straks 459 voertuigen aan de start, en het belooft in alle drie de categorieën een interessante strijd te gaan worden. Bij de motoren zijn Cyril Despres en Marc Coma de favoriet voor de overwinning. Kan Portugees Helder Rodrigues met de fabrieks-Honda de zegereeks van deze twee KTM rijders doorbreken? Husqvarna is sterk vertegenwoordigd met Juan Barreda, Paulo Goncalves en Jordi Viladoms die onlangs besloot het Ferrari-Bordone team te verlaten dat financiële problemen heeft. Chaleco Lopez zal meedoen met een KTM 450 Rally aan boord van een Chileens team. Yamaha heeft ook een sterk team dit jaar, met natuurlijk Frans Verhoeven, en verder nog Olivier Pain, David Casteu, en David Fretigne die weer terug is op het oude nest.

Bij de auto’s is Stephane Peterhansel met zijn X-Raid Mini natuurlijk favoriet. Hij krijgt concurrentie van teamgenoten Nani Roma en Krzysztof Holowczyc. Met het nieuwe technisch reglement is het de vraag hoe snel deToyota’s van Giniel de Villiers en Lucio Alvarez (vorig jaar resp. 3e en 5e algemeen) en de HRX Ford van Bernhard Ten Brinke zijn ten opzichte van de Mini diesels die aan pk’s hebben ingeleverd.

Carlos Sainz en Nasser Al Attiyah vormen samen het Qatar Red Bull Rally Team met twee in Amerika gebouwde buggy’s. Beiden hebben een Dakaroverwinning op hun naam staan en zij kunnen wellicht voor een verrassing zorgen. Erik van Loon is natuurlijk kanshebber op een plek in de top tien, net als Spinelli, Laveille en Kahle en Chicherit, die in een SMG buggy stapt.

Bij de trucks verdedigt Gerard de Rooy zijn titel, samen met Hans Stacey en Miki Biasion. Kamaz is uit op wraak nadat het voor het eerst sinds 2007 niet wist te winnen. Ales Loprais liet in de Silk Way Rally 2012 zien geregeld sneller te zijn dan de Kamaz trucks.

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_00-vooraf_Afstanden_Dakar2013.jpg