Assistentiekaravaan Dakar: gemiddeld 442 km per dag

De mannen en vrouwen op de motoren en quads en in de auto’s en trucks in de Dakar Rally zijn mede afhankelijk van hun assistentieteams om te kunnen presteren. Die teams maken iedere dag de voertuigen klaar en vervoeren alle materialen daarvoor van bivak naar bivak.

Gisteren maakte de organisator van de Dakar Rally, het Franse A.S.O., bekend welke afstanden de karavaan van de assistentieteams moet gaan afleggen en welke geschatte tijden ze daaraan kwijt zijn.

In de tabel kun je per dag zien wat dat betekent. Op één dag na, de tweede dag als de etappe start en finisht in Piso, moeten ze iedere dag gemiddeld 442 kilometer afleggen.

b_468_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2013_00-vooraf_Ruta_assistencia.jpgHet relatieve voordeel ten opzichte van toen de rally nog in Afrika werd verreden, is dat er nu grotendeels over verharde wegen wordt gereisd.

Bedenk je daarbij wel dat pas ná dat reizen iedere dag het echte werk voor de meeste mensen nog moet beginnen: het servicen van de rallyvoertuigen, wat in veel gevallen doorgaat tot diep in de nacht.

Dus voor wie dacht dat meegaan met een team in de Dakar een leuk vakantietripje is, bedenk je nog maar eens goed. Je mag blij zijn met een paar uurtjes slaap per nacht in een tentje, met vaak naast je brommende generatoren en de eerste motorrijders, die hun motoren starten om alweer aan de volgende (verbindings)etappe te beginnen.