Voetbalcoach André Villas-Boas met Toyota in Dakar Rally

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2018_vooraf_1511945831_villas-boas-800.jpg

Voetbalcoach André Villas-Boas doet mee aan de veertigste editie van de Dakar Rally. De Portugese coach, die op de bank zat bij onder meer Chelsea, Tottenham Hotspur, FC Porto en Zenit Sint-Petersburg, gaat rijden met een Overdrive Toyota waarin hij genavigeerd wordt door ex-motorrijder Ruben Faria. 

Villas-Boas wilde in eerste instantie meedoen bij de motoren, maar zag daarvan op advies van KTM-teambaas Alex Doringer af. "Hij vertelde me dat ik een heel jaar voorbereiding nodig had en dat een auto beter voor me zou zijn", aldus Villas-Boas.

André Villas-Boas boekte in zijn trainersloopbaan grote successen. Zo won FC Porto onder zijn leiding in 2011 de landstitel, de beker en de Europa League. In 2015 werd hij kampioen in Rusland met Zenit. Volgens Britse media vertrok de 40-jarige Portugees eerder deze week al bij Shanghai SIPG, waar hij sinds november 2016 onder contract stond, na het verliezen van de bekerfinale tegen rivaal Shanghai Shenhua.

In 1982 deed Villas-Boas oom Pedro al eens mee aan de Dakar. Door de verhalen van zijn oom ontstond al op jonge leeftijd het idee om ooit zelf een keer mee te doen. "Wat is dan mooier om op je veertigste mee te doen aan de veertigste editie", vond Villas-Boas. 

Hij vroeg zijn goede vriend Ruben Faria, tweede in de Dakar van 2013 op de motor, als navigator. Die moest daar even over nadenken, omdat hij ook is betrokken bij het Portugese Husqvarna-team. "Maar dit is te leuk om het niet te doen."

Foto: ASO/DPPI