Jan en Ben van de Laar houden zich niet aan de afspraken

b_600_0_16777215_00_images_01-AFRICA-RACE_2018_1201_stage10_01_12_AER_Leg_10-8218.jpg

Die laatste etappe van de Africa Eco Race – die van morgen aan het Lac Rose is meer een ererondje dan een etappe – zouden ze het rustig aan doen, hadden Jan en Ben van de Laar vooraf afgesproken. Bij de start van de 219 kilometer lange proef keken de broers elkaar nog eens diep in de ogen. “Rustig aan en de truck naar de finish brengen”, was de afspraak. Dat is niet gelukt.

“Het naar de finish brengen wel”, zegt Jan van de Laar in het feestelijke laatste bivak van Saint Louis. “Maar dat rustig aan, daar is niks van terecht gekomen. Vanaf de start was het zo’n leuke proef: ik ben er plankgas in gegaan. Het ging knetterhard.”

Als derde truck kwam Van de Laar uit de proef, om te beginnen aan de lange verbinding naar de grens met Senegal. Daar bivakkeert de karavaan op het oude vliegveld van Saint Louis. “We hebben zo’n leuke week achter de rug”, vult Ben zijn broer aan. “We hadden verwacht dat de negende etappe dé rit zou zijn, maar het werd de tiende – die van gisteren. Dat was de moeilijkste van deze rally. En dat we die dan nog winnen ook. Dat was echt een cadeautje.”

De doelen die ze zich vooraf stelden, hebben de Van de Laartjes meer dan bereikt, zeggen ze. “Alles is perfect gegaan”, vindt Jan. “Er zaten zoveel uitdagingen in de laatste week”, zegt ook Ben. “En elke keer werd het beloond met een mooi resultaat.”

De broers kijken uit naar het moment dat ze morgen het Lac Rose bij Dakar bereiken. De ontvangst zal niet zo groots en massaal zijn als bij de grote Dakar Rally van vroeger, maar toch. “We horen al vijftien jaar de verhalen van ons pap en van Hans Stacey over het strand bij het Roze Meer. Nu gaan we het eindelijk zelf meemaken.”