Van de Laar leidt de dans in negende etappe

b_600_0_16777215_00_images_01-AFRICA-RACE_2018_1101_stage9_01_11_AER_Leg_9-0300.jpg

Van de 340 kilometer die de negende etappe in de Africa Eco Race lang was, waren er 250 kilometer duinen. De equipe Fried van de Laar Racing had het dan ook prima naar de zin in de rit door het Chinguetti-gebied in Mauretanië. “Het was superleuk”, vond Jan van de Laar bij terugkeer in het bivak bij Amodjar.

Er leek geen einde te komen aan de hoeveelheden zand die Van de Laar op zijn weg vond. Het overgrote deel van de duinen was ook niet zo hoog en de meesten konden op volle snelheid worden genomen. Maar in de verste hoek van de proef lagen een paar hoge duinen, die meer moeite kostten. De organisatie van de Africa Eco Race had er daarom bonuspunten op gezet voor degenen die de top bereikten. “Ja natuurlijk hebben we die opgehaald”, grijnsde Van de Laar. “Het was hard werken om boven te komen, maar we hebben ook zitten genieten. We zijn overal goed doorheen gekomen. Niet één keer uit de cabine geweest.”

Van de Laar was de tweede truck die bij de finish kwam, iets meer dan een uur na Gerard de Rooy, maar in de uitslag staat hij als vierde truck, op enkele minuten van Tomas Tomecek en Miklos Kovacs. De Tsjech en de Hongaar wisten Van de Laar net voor de duinen te achterhalen en pikten aan bij de DAF. “Het was een treintje met ons aan kop. Beetje jammer, want dat betekent dat ik niets ben opgeschoten in het klassement. Daar had ik eigenlijk wel op gehoopt.”