Van Lieshout dik tevreden over eerste week Africa Eco Race

b_600_0_16777215_00_images_01-AFRICA-RACE_2018_0601_stage5_01_06_AER_Leg_5-6355.jpg

De eerste week van de Africa Eco Race is verrassend goed verlopen voor Gerard van Lieshout en Guido Slaats. Tenminste, dat vinden ze zelf. Het T4F-duo is op de rustdag in Dakhla dik tevreden. Met de Toyota Landcruiser gaan ze aan de leiding in de standaardklasse (T2) en staan ze dertigste algemeen.

“Ik had het niet verwacht”, zegt Van Lieshout. “We zijn er ook niet harder voor gaan rijden. Oké, in de vijfde etappe heeft het gaspedaal de bodem wel gezien. De snelheid zat er goed in, maar we hebben niet het uiterste moeten vragen van het materiaal. We rijden juist heel behouden.”

 Dat is waarschijnlijk juist het geheim. De Rus Alexey Titov, die met zijn Ford aanvankelijk de T2-klasse leidde, liep in de vijfde etappe vijf uur straftijd op, waardoor hij twintig plaatsen terugviel. Van Lieshout en Slaats maken deel uit van een select groepje in de Africa Race dat nog geen straftijd kreeg. Door behouden te rijden konden ze alle vijf de etappes netjes uitrijden en liep de Toyota nog nauwelijks schade op.

“Je wint hier niets door harder te gaan rijden. We hebben nog geen band hoeven wisselen en dat was bij veel deelnemers onderweg wel anders”, constateerde Van Lieshout. “We rijden deze rally met andere banden en dat bevalt goed. Op de stenen hebben ze het goed gehouden en ze zijn nu precies genoeg afgesleten voor de duinen en het zand dat we de komende week krijgen.”

Het enige was dat twee dagen achtereen een schokbreker kapot ging. Op de rustdag in Dakhla werd de Toyota daarom toch flink onder handen genomen door de monteurs en werd er extra aandacht geschonken aan de vering. “Maar verder zijn er eigenlijk geen bijzonderheden. De auto doet het prima. En zelf doen we het ook niet slecht. De samenwerking in de auto is goed. Guido is een zeer ervaren navigator en dat geeft rust. We hebben plezier onderweg, maar houden elkaar ook scherp. Het zijn lange dagen en je zit toch de hele dag bij elkaar.”

Een goede samenwerking wordt in de tweede week van de rally cruciaal. Morgen steekt de rally de grens met Mauretanië over, waar zand en duinen wachten. “Dat zand, daar heb ik zin in. Met duinen ben ik wat minder blij. Onze auto is daar eigenlijk te zwaar voor. We zullen er wat langer over doen dan veel anderen, omdat we wat voorzichtiger moeten rijden. Maar dat kan ook een voordeel zijn. Het zou leuk zijn als we de leiding in de standaardklasse kunnen vasthouden, maar de finish in Dakar blijft het belangrijkste doel.”