Van Lieshout en Slaats op safe door de eerste etappe

b_600_0_16777215_00_images_01-AFRICA-RACE_2018_0201_ALX5753.jpg

Brokken maken in de eerste etappe van de Africa Eco Race stond niet in de planning van Gerard van Lieshout en Guido Slaats. Daarom tokkelde het duo op safe door de 92 kilometer lange proef in het noorden van Marokko. Dat leverde het T4F-team een 38ste plaats op, op ruim een half uur van de snelste auto.

De klassering interesseerde Van Lieshout en Slaats nog niet zoveel. “Welnee. We hebben gewoon ons eigen tempo gereden en we zijn tevreden met hoe het is verlopen”, vertelt navigator Guido Slaats vanaf de lange verbindingsroute naar het eerste bivak in Dar Kaoura. “Het is best fijn gegaan, maar het was een beetje tricky af en toe, zowel wat de route betreft als de navigatie: veel korte bochten met veel stenen en veel kort op elkaar volgende aanwijzingen in het roadbook. En aangezien het voor mij de eerste keer is dat in de auto navigeer (hiervoor reed Slaats op de quad), was het beter even wat kalmer aan te doen en goed te kijken. We zijn één keer even vijf minuten verkeerd gereden.”

Van Lieshout en Slaats pakten het verstandig aan; vier andere auto’s haalden de finish van de eerste etappe niet op eigen kracht. Nog een aantal anderen werden in de proef al ingehaald door de eerste trucks, die een stuk later waren vertrokken. “Gerard de Rooy kwam ons gelukkig pas op de verbinding voorbij, dus we hoeven ons niet te schamen”, grinnikt Slaats.

De T4F-Toyota bereikte het bivak ondanks de voorzichtigheid niet ongeschonden. Twee keer werd de auto geraakt door stenengooiers op de route, met een deuk in het dak en een ster in de voorruit tot gevolg. Ze waren niet de enigen: het gros van de auto’s en trucks had enige schade door de stenen die werden gegooid.

Foto: Alessio Corradini