Etappe winst en huldiging Van Velsen Rally Sport

b_600_0_16777215_00_images_01-AFRICA-RACE_2019_0113-Finish_AER19_190113-9855.jpg

Na bijna 6000km te hebben geracet door Marokko, Mauritanië en Senegal is het het rallytruckteam uit Stompwijk gelukt om de enige Nederlandse etappezege te behalen in de zwaarste rally van Afrika, de Africa Eco Race. Het is de eerste etappezege ooit voor het team. Tevens heeft het team in het eindklassement bij de trucks een 4de plaats behaald en dat is hun beste klassering ooit.

In deze rally die twee weken duurt hadden ze aan het eind van de eerste week zicht op het podium maar in de tweede week kregen ze een paar keer mechanische pech en verloren tijd in het klassement. Maar de enorme motivatie en gedrevenheid van het hele team heeft ervoor gezorgd dat de truck en cabine crew elke volgende etappe er weer vol voor kon gaan en hebben ze zich weer terug kunnen racen richting de top van het klassement.

Er is de eerste week prima gereden met zelfs zicht op een podiumklassering. Tijdens de eerste etappe na de rustdag kregen ze echter een paar lastige technische problemen die ze in de etappe provisorisch hebben moeten oplossen. Ze verloren veel tijd maar hebben de etappe wel uit kunnen rijden. De monteurs in het bivak hebben toen de hele nacht moeten doorwerken om de truck weer klaar te krijgen voor de volgende etappe. Ook de twee daaropvolgende dagen werd er helaas tijdens de etappes tijd verloren door technische problemen. Ondanks deze uitdagingen was het wel duidelijk dat de truck en het team de potentie hadden om etappes te winnen. Ze hebben er tot op de laatste dag van de rally op moeten wachten maar reden deze laatste etappe de rest van het veld op respectabele achterstand. Ook een goede klassering kwam weer hun kant op door de gedrevenheid van het hele team maar ook doordat ander teams veel tijd hebben verloren. Uiteindelijk behaalden ze de 4de plaats in het truckklassement en zelfs de 14de plaats in het gecombineerde auto en truckklassement.

Het was voor het Van Velsen Rally Sport Team de zesde rally waaraan ze deelnamen. Daarbij hebben ze onder andere 2 keer deelgenomen aan de Dakar rally in Zuid Amerika en is dit hun 2de deelname aan de Africa Eco Race. Naast de 3 man in de rallytruck, (coureur en teameigenaar Aad van Velsen, navigator Harry Oosting en monteur Marco Siemons) waren er nog 3 mannen (Arie Verhagen, Rob van Rijswijk, Michel van Velsen) en 1 vrouw (rallyteammanager Rachel Rietveld) mee in het rallyteam.

De Africa Eco Race wordt verreden over de vrijwel oorspronkelijke route van de vroegere Parijs Dakar Rally. Er werden deze editie 12 etappes gereden waarvan enkele meer dan 450km lang. De route bestaat uit heel veel duinen en zand maar ook onmetelijke vlaktes waar het moeilijk navigeren is. Er wordt overnacht in tijdelijke bivaks vaak ver van de bewoonde wereld. De finish van de rally is aan het roze meer bij Dakar in Senegal, waar in het verleden ook Rallytruck legende Jan de Rooy het podium heeft bestegen. Er stonden bijna honderd auto’s, motoren en trucks aan de start waarvan er zoals elk jaar een deel het niet is gelukt om de finish te halen.

Dinsdag 15 januari a.s. zal het team worden gehuldigd in restaurant De Bles in Stompwijk en kijken we met hun terug naar de mooiste beelden en ervaringen van deze succesvolste rally voor het team. Iedereen is vanaf 19.30uur van harte welkom.