Klassement Africa Eco Race krijgt vorm op vooravond laatste etappe

b_600_0_16777215_00_images_01-AFRICA-RACE_2019_0111-Stage10_AER19_190111-8764.jpg

Net als in 2018 was deze elfde etappe van de Africa Eco Race tussen Amodjar en Akjoujt meedogenloos voor de deelnemers. De navigatie was bijzonder lastig en het bewijs is te vinden in de cijfers. Als je de gemiddelde snelheid van de winnaars berekent, die 69 km/u bij de motoren en 78 km/u bij de auto's, dan is deze lager dan normaal en toont daarmee de moeilijkheidsgraad van de etappe. Daarom zullen er vanavond nog velen laat aankomen in het bivak.

Motoren

Het is even geleden sinds er iemand zo blij zijn overwinning vierde in de Africa Eco Race. En het was ook een verrassing, Francisco Arredondo won de etappe terwijl alle ogen waren gericht op het gevecht voor de nummer 1 positie in het algemeen klassement tussen Ullevalseter en Botturi. Beide leiders in het algemeen klassement reden 16 kilometer in de verkeerde richting samen met Simone Agazzi en Felix Jensen. Toen ze de goede weg vonden kwamen ze Arredondo tegen en eindigden ze samen de etappe. Daarmee is er een tijdsverschil van iets meer dan zeven minuten tussen Botturi en Ullevalseter. Je zou kunnen zeggen dat de Italiaanse rijder in de nacht voorafgaand aan de laatste speciale etappe al een voet op de hoogste trede van het podium heeft gezet en dat hij de overwinning niet mag missen.

Auto’s

Er is nog geen dag hetzelfde geweest in het auto klassement van de Africa Eco Race. Het wordt nog eens bewezen met deze nieuwe overwinning van Yves Fromont en Paul Vidal die, na de problemen van gisteren, de eerste plaats bereikte. Deze tweede overwinning stelt hen in staat om de derde plaats te behalen in het algemene klassement bij de auto’s. Met iets meer dan tien minuten achterstand presteren David Gerard en Pascal Delacour goed in deze etappe. Daarmee raakt de Optimus nr 210 de tweede plaats op het podium voor de race. Jean-Pierre Strugo en François Borsotto hebben vandaag een de schrik van de rally gehad omdat ze dachten veel tijd verloren te hebben nadat ze vandaag even moesten zoeken naar de correcte route. In werkelijkheid waren de leiders eigenlijk op de goede weg en kwamen ze met twaalf minuten achterstand als derde over de finish. Ze behouden nog steeds hun eerste plaats in het algemeen klassement.

Trucks

Het is bekend dat de rally-raid is een nest is voor uitzonderlijke mensesn, misschien zelfs helden. Tomas Tomecek, winnaar van de vrachtwagencategorie en vijfde in het gecombineerde dag klassement voor auto’s en vrachtwagens bracht, naast het feit dat hij alleen zit in de cabine van zijn Tatra, de Tsjech het grootste deel van de nacht door in het midden van de duinen om een van de twee balai trucks te helpen. Wat betekent dat de Tsjech buitengewoon gecompliceerde etappes achter elkaar reed met slechts 3 uur slaap daar tusssen. Een uitzonderlijke prestatie. Achter hem staan Nöel Essers op de tweede plaats, voor een nieuwkomer, GAZ Russia van Boleslav Levitski. Bij de Nederlanders is Johan Elfrin opnieuw de snelste, zelfs na zijn Mercedes even niet meer wilde starten. Aad van Velsen had vandaag last van een terugkerend probleem met de turbo van zijn GINAF, maar dat werd ter plaatse weer opgelost en ook zij haalde de finish.

Etappe van morgen

Morgen is de laatste echte etappe van de Africa Eco Race over 218 kilometer aan zanderige tracks tussen de duinen door, en nog een keer er doorheen. Het zijn de laatste kilometers want na de korte proef gaat de hele caravaan richting de grens met Senegal. Het bivak in Saint-Louis zal de laatste zijn van deze Africa Eco Race want de dag er na komen we aan in Dakar.

 

gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1