Een zeer warme dag in de Africa Eco Race

b_600_0_16777215_00_images_01-AFRICA-RACE_2019_0108-Stage7_AER19_190108-7346.jpg

Na de annulering van de zesde speciale etappe gisteren vanwege de afwezigheid van de helikopters als gevolg van slechte weersomstandigheden, was de wedstrijd weer op het goede spoor. De eerste echte Mauritaanse etappe van en naar Chami is er een van 481km. De etappe verliep prima tot de aankomst van de eerste twee auto's. Vlak voor de finish botsten buggy's nummer 202 en 211 tegen elkaar. Gelukkig kwamen alle inzittenden op wonderbaarlijke wijze zonder ernstige verwondingen naar buiten, maar de twee buggy’s zijn totaal vernietigd. Dit spectaculaire ongeluk, dat slechts 2 km van het bivak plaatsvond, schudde het hele bivak op. We moeten zeggen dat de resultaten van de dag op dat moment niet de prioriteit waren, hoewel dit ongeval de ranglijst ernstig zal veranderen.

Motoren

Als er iemand blij was bij de aankomst dan is het Simone Agazzi wel die deze etappe op zijn naam schreef. Met een perfecte navigatie, achter het stuur van zijn Honda, stond de Italiaanse rijder met iets meer dan twee minuten voor op Pal Anders Ullevalseter. Alessandro Botturi ging als eerste de special in en al snel barstte de strijd los met de Noorse Ullevalseter. De twee, aan kop in het algemeen klassement, reden toen samen tot aan de finish. Daarom passeert Agazzi Martin BENKO die als vijfde eindigde, achter Felix Jenssen die zijn constante tempo behoudt. In de einduitslag staat Botturi vooraan met iets meer dan vijf minuten voorsprong voor op Ullevalseter.

Auto’s

Hoewel de deelnemers met twee uur vertraging, omwille van de helikopters, vertrokken doorstonden de deelnemers de proef van 100% zandpaden zonder grote problemen. Velen stonden dankzij de loop-stage te wachten op de aankomst van de gele Optimus Buggy van Dominique Laure welke op de voet gevolgd werd door Sergey Kuprianov, ook in een Optimus Buggy. Vooral het beeld van de twee buggy's die op hoge snelheid samen aankwamen was verbluffend. Helaas kwamen beide auto's door een lastige manoeuvre in het stof in aanraking met elkaar waardoor beide begonnen te rollen en net voor de tijdmeting tot stilstand wamen. Een absoluut onrealistisch tafereel, dat gelukkig geen fysieke gevolgen had voor de alle inzittenden. Ondanks de crash die het bivak opschudde ging de overwinning van de dag naar van David Gerard eveneens met een Optimus Buggyy. Daarachter vinden we de Tarek van Patrick Martin op twaalf minuten achterstand. In het algemeen klassement nemen Jean Pierre Strugo en François Borssotto de eerste plaats in voor Patrick Martin en Didier Bigot, David Gerard maakt de top drie compleet.

Trucks

Nogmaals een foutloze dag vandaag voor Elisabete Jacinto. De MAN van de Portugezen ligt meer dan negen minuten voor op de Belgische Igor Bouwens met de Iveco. Tomas Tomecek en zijn Tatra volgen op ongeveer 20 minuten. In de algemene ranglijst staat Jacinto op de zesde plaats in het gedeelde auto/trucks klassement met ruim 2 uur voorsprong op Noël Essers, en gevolgd door Igor Bouwens. Bij de Nederlandse deelnemers werd het algemeen klassement flink opgeschud na de problemen voor Johan Elfrink. Elfrink reed een sterke etappe tot een van zijn veerpakketten brak, en de noodreparatie veel tijd in beslag nam. Daar tegenover staat Aad van Velsen die ondanks het feit dat hij zich drie keer vastreed toch klom naar de derde plaats in het algemeen klassement.

De etappe van morgen

Morgen gaat de Africa Eco Race richting Atar met een etappe van 445 kilometer. De deelnemers de eerste uitdagende duinen en landschappen kruisen zoals alleen in Mauritanië te vinden zijn.

 

gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1