Elfrink opnieuw snelste Nederlander, veel problemen voor Van Velsen

b_600_0_16777215_00_images_01-AFRICA-RACE_2019_0110-Stage9_AER19_190110-9934.jpg

Voor de tweede keer in deze Africa Eco Race hoeft het bivak niet te verplaatsen. De deelnemers leggen in deze negende etappe 375 kilometer af rond Chinguetti, onderdeel van de UNESCO-werelderfgoedlijst, op ongeveer 60 km van het bivak van Amodjar. Een moeilijke dag voor de deelnemers qua navigatie, aan de andere kant was het zand niet zozeer een obstakel als er werd gedacht en werden de 100 kilometer duinen zonder veel moeite afgelegd.

Motoren

De 27 jaar oude Felix Jensen won vandaag zijn eerste etappe in deze Africa Eco Race. Als onderdeel van het team, en student van, Pal Anders Ullevalseter maakte hij in 2018 zijn debuut. De winst lag vandaag in het vinden van een verborgen waypoint, velen zochten lang maar Jensen vond hem als eerste en ging daarmee aan de leiding. Achter de Noor finishte de Franse Patrice Carillon op iets meer dan een minuut, gevolgd door Simone Agazzi op nog eens een minuut. Pal Anders Ullevalseter finishte als vierde op 3:44.

Auto’s

Het grootste deel van alle deelnemers waren het vandaag eens over de schoonheid van het landschap maar ook dat deze etappe gemakkelijker was dan verwacht. Inderdaad, het zand was goed te doorstaan en ook de duinengebieden waren relatief gemakkelijk. David Gerard in de Optimus zette vandaag de snelste tijd neer. Tweede werdt het team "Fous du Volant" van Philippe Gosselin en David Bonon, welke de finish hen goede resultaat opdroegen aan de eerder gecrashte vrienden Dominique Laure en Christophe Crespo. Patrick Martin werd derde met de Tarek, wat hen naar een tweede plek in het algemeen klassement brengt.

Trucks

Na de eerdere tegenvaller is Igor Bouwens meer dan 100% terug in de wedstrijd. Bouwens zette vandaag naast de snelste tijd ook een geweldige show neer met zijn Iveco. De Belg was niet alleen de snelste maar sloeg ook direct een gat van meer dan een half uur naar de nummer twee, Tomas Tomecek. Drie minuten daarachter vinden we de Portugese Elisabete Jacinto. De Portugezen behouden desalniettemin hun voorsprong in het algemeen klassement met meer dan twee uur op Noël Essers en Johan Elfrink in de Mercedes. Bij Van Velsen Rally Sport was een tegenslag naar het geweldige resultaat van gisteren. Of eigenlijk drie tegenslagen want het Blauwe Schatje brak links achter de aandrijfas, halverwege de proef de turbo steun en tegen het einde moest de crew nog eens de cabine uit omdat de remmen vastliepen. Van Velsen kwam pas laat aan in het bivak en zal morgen als laatste starten. Het team van Coen den Hartigh slaat met het oog op de veiligheid nog een dag over na de tegenslag gisteren.

De etappe van morgen

Morgen verlaat de caravan van de Africa Eco Race de Adrar-regio om richting Akjoujt te gaan, een gebruikelijk bivak voor de Africa Eco Race. In 2018 was dit de laatste fase van de rally in Mauritanië. Hoewel de proef van 472 kilometer flink is veranderd, en twee derde van het parcours is vernieuwd, zal de dag nog steeds een grote uitdaging zijn.

 

gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1