Kaarten worden geschud na tweede etappe door Mauritanië

Kaarten worden geschud na tweede etappe door Mauritanië

Na de hectische dag gisteren als gevolg van het ongeluk met beide Optimus-buggy's bij de aankomst van de special, was de sfeer weer normaal en gericht op de wedstrijd die vanmorgen vanuit het bivak in Chami vertrok. Het was al bekend bij de start, deze achtste etappe van 507 kilometer naar Amodjar zou extreem uitdagend zijn. De makers van het roadbook zaten dan ook niet verkeerd met de voorspelling dat sommige deelnemers laat zouden aankomen in het bivak van Amodjar.

Motoren

Dagen gaan voorbij en zien er hetzelfde uit bij de top van de motoren. Dit betekent dat Pal Anders Ullevalseter 2 minuten eerder verder vertrok dan Allessandro Botturi, maar Botturi wist de Noor in te halen. Beide mannen reden toen samen tot het controlepunt bij het brandstofpunt. Daarna zette Ullevalseter alle zeilen bij om de Italiaan te proberen te verliezen. Maar dit lukte niet en beide kwamen samen aan bij de finish in Amodjar. Hetzelfde scenario speelde zich af voor Felix Jensen die Simone Agazzi probeerde in te halen. Daar weerstond de Italiaan de aanval en bleef bij de Noorse rijders, zo dichtbij dat hij op hem viel toen zijn KTM in de duinen uitbrak. Daarom is het tijdsverschil minimaal omdat Agazzi op 5:15 minuten achterstand eindigde van Botturi en Jensen op 7;34 minuten.

Aan de keerzijde van de wedstrijd zullen twee favorieten van de race vandaag stoppen, want Stéphane Hamard, 8e in het algemene klassement gisteren, viel uit bij kilometer 41. Een val die niet ernstig was, maar hij werd toch met spoed naar het ziekenhuis in Nouakchott gebracht voor een aantal controle testen. De ander is Paolo CAPRIONI, 11e in het algemene klassement en leider van de 700-categorie. De Italiaan had technische problemen met de motor van zijn KTM op kilometer 380 van de special. Net als een paar motorrijders die vandaag in moeilijkheden verkeren, zou hij later teruggebracht worden naar het bivak met de balai-truck

Auto’s Als we naar de top 10 van het auto klassement kijken kunnen we zeggen dat deze tweede Mauritaanse special de volgorde van de ranglijst volledig heeft veranderd, zes nieuwe teams slaagden erin om de top binnen te dringen. Beginnend met de winnaar, Yves Fromont die met hun Tarek aan de leiding gaan, zelfs met een klein incident waarbij zij 20 minuten verloren. De Fransen behalen de eerste plaats en lopen voor op de Optimus van landgenoot Philippe Gosselin op iets meer dan vier minuten. Evenals Jean-Pierre Strugoop 7 minuten achterstand. Van de 4e tot de 7e positie zijn er alleen maar nieuwkomers met Bruno Fretin, Jean Hugues Moneyron en Rudy Roquesalane. Jean-Noël Julien behaalden met hun Optimus de 7e positie voor de CAN AM X3 van Benoit Fretin. Francois Cousin blijven het 4x4 klassement leiden met een 9e plaats in hun Nissan Pick-Up. In het algemene klassement staat de Optimus van Jean Pierre Strugo bovenaan en voor op de twee TAREK's van Yves Fromont en Patrick Martin.

Trucks

Sinds het begin van de Africa Eco Race rijdt Nöel Essers elke dag een constante wedstrijd, en ook vandaag wat hun een tweede plaats in het vrachtwagen klassement oplevert. De winst gaat opnieuw naar Elisabete Jacinto wie ook bovenaan staat in het algemeen klassement. Het podium van de dag wordt compleet gemaakt door Tomas Tomecek die een solide etappe reed. Snelste Nederlander, Aad van Velsen, begon zijn dag niet goed toen hij al op kilometer 25 in de special zich vastreed op een duin. Later zou hij nog twee keer in de problemen komen maar door de rust te bewaren in het team schoof hij door naar een derde plaats in het algemeen klassement. Dit gaat ten koste van Johan Elfrink wie op tegen het einde van de proef het veerpakket van de Mercedes brak en kostbare tijd moest besteden aan een noodreparatie. Coen den Hartigh schijnt de special al na 80 kilometer te hebben verlaten en is over de weg onderweg naar het bivak.

De etappe van mogen

Morgen, donderdag 10 januari, wacht de tweede lus op de deelnemers met een vertrek en aankomst in Chingetti en een speciale etappe van 375 kilometer. De mooiste van alle Africa Eco Race-etappes met meer dan 100 kilometer door de mooiste duinen van Mauritanië.

 

gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1