Hutse butse hoenke boenke door derde etappe Africa Eco Race

b_600_0_16777215_00_images_01-AFRICA-RACE_2019_0103-Stage3_AER19_190103-3261.jpg

Nadat de deelnemers gisteren nog in het bivak finishten, vertrokken zij vanmorgen ook direct weer vanuit hetzelfde bivak in Agdal. Een verdiend beetje comfort na een zware etappe. Maar ook de etappe van vandaag was er een om de aandacht goed bij te houden. De vele stenen en grote hoeveelheid stof maakten de special verraderlijk.

Motoren

De deelnemers in het motorklassement waren niet echt te spreken over de etappe van vandaag, in tegenstelling tot hen collega’s met vier wielen. De stenen waren verraderlijk, daar kwam Simone Agazzi achter toen hij in een onbeheerst moment van de motor viel. Ondanks zijn valpartij noteerde hij een derde tijd met iets meer dan 11 minuten achterstand op de winnaar van vandaag, Alessandro Botturi. Direct achter Botturi finishte Pal Anders Ullevalseter. De enigste vrouw in het motorklassement, Julie Vanneken, kwam gisteren laat aan in het bivak maar ging vanmorgen rustig weer van start op weg naar Dakar.

Auto’s

Het werd bij de start in Monaco al voorspeld door Jean Louis Schlesser; let op Dominique Laure want hij komt nog met een verrassing. En dat was vandaag het geval want opnieuw was niemand in staat om het Franse duo bij te houden in de special van vandaag. Na drie dagen is het wel duidelijk dat de OPTIMUS-auto’s in het klassement overheersen. Alleen rest slechts de vraag, welke zal uiteindelijk bovenaan eindigen. De eerste deelnemer bij de SSV’s is de Franse Rudy Roquesalane op bijna 2,5 uur achterstand.

Trucks

Ondanks gisteren drie uur te hebben verloren presteerde Igor Bouwens het vandaag om de snelste tijd neer te zetten. De Belg finishte met zijn Iveco anderhalve minuut voor de Portugese Elisabete Jacinto wie nu de leiding in het algemeen klassement overneemt van Tomas Tomecek. Tomecek reed vandaag op een van de vele stenen een band van zijn Tatra lek, en dan is het toch lastig om solo in de vrachtwagen te zitten.

De snelste Nederlander, Johan Elfrink, kwam met een naar eigen zeggen ‘Vette haas’ over de finish. Een gebroken motorsteun op tien kilometer voor de finish zorgde voor veel extra schade. Een kapotte dynamo en een regen aan olie onderuit de truck zorgden ervoor dat de servicecrew nog de hele nacht bezig zal zijn. Volgens Aad van Velsen was het vandaag echt “Hutse butse hoenke boenke”. Van Velsen kwam als vijfde truck, en tweede Nederlander over de finish in Assa. Zichtbaar vermoeid, maar zijn blauwe schatje is in tegenstelling tot vele andere deelnemers nog fris. Coen den Hartigh van Arco Rallsport kwam na de tegenslag van gisteren vandaag mooi op tijd aan in het bivak. Het was een flink dagje die niet helemaal in smaak viel, al is de sfeer in de cabine zeer goed.

Etappe van morgen

Morgen staat de langste etappe van de Africa Eco Race op het programma. 490 kilometer van Assa naar Fort Chacal waarbij de navigatie opnieuw de sleutel zal zijn tot het goed volbrengen van de special.

 

gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1