Eerste etappe Africa Eco Race van start in Noord Marokko

b_600_0_16777215_00_images_01-AFRICA-RACE_2019_0101-Stage1_1DTB2171.jpg

Vanmorgen vroeg om 06:00 kwam de boot met alle deelnemers aan de Africa Eco Race aan in het Marokkaanse Nador. Na de formaliteiten bij de douane, welke veel meer tijd in beslag namen dan voorgaande jaren, ging een de deelnemers iets verlaat van start aan de eerste 90 kilometer lange special.

Rene Metge had het al verteld tijdens de rijdersbriefing, ondanks dat de etappe slechts 90 kilometer telde hadden de navigatoren het lastig. Vele motorrijders hebben geruime tijd moeten zoeken naar het juiste pad. De enigste die de etappe perfect uitreed was Alessandro Botturi. Op zijn fabrieks Yamaha eindigde hij zes minuten voor favoriet Pal Anders Ullevalseter. Richard Kaye sloot de top drie bij de motoren af.

Bij de auto’s was het Dominique Houssieaux die de etappe voor de vierwielers mocht openen. Houssieaux woont enkel 55 kilometer van Nador dus deze etappe reed hij bijna in zijn achtertuin, en dat bewees hij. Ondanks te moeten openen in de eerste etappe bleef hij zijn concurrenten voor. Zijn voor sprong was niet van lange duur want naamgenoot Dominique Laure was uiteindelijk de snelste van de dag. De top van het veld was gevuld met OPTIMUS-auto’s, verdeeld over verschillende teams domineren deze auto’s de Africa Eco Race al geruime tijd.

De Belgische Igor Bouwens won de etappe bij de trucks op slechts 11 seconden van de winnaar bij de auto’s. Dit is de eerste deelname aan de Africa Eco Race voor Bouwens en volgt in zijn vaders voetstappen op weg naar Dakar. Achter hem finishte de Portugese Elisabete Jacinto. Voor Tomas Tomecek was deze eerste etappe te kort en te snel om te navigeren. De Tjech rijdt geheel solo zijn Tatra, en dat blijkt lastig op deze WRC—achtige paden.
Bij de Nederlanders was Aad van Velsen in zijn ‘Blauwe schatje’ de snelste gevolgd door Coen den Hartig van het Arco Rallysport team. Van Velsen wist wat hem te doen stond, banden sparen. En dat bleek want beide andere Nederlanders reden lek in deze korte etappe. Pas laat kwam Johan Elfrink aan in het bivak, ook zij reden lek maar moesten integenstelling tot Den Hertigh de band op de proef vervangen.

gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1