Vier Nederlandse equipes aan de start van Africa Eco Race

b_600_0_16777215_00_images_01-AFRICA-RACE_2018_0201_stage1_01_02_AER_Leg_1-0624.jpg

Meer dan honderd voertuigen staan op 30 december aan de start van de Africa Eco Race. De 11e editie gaat traditiegetrouw van start in de haven van Monaco. Deelnemers bij de motoren, auto’s en trucks zullen Thierry Sabine volgen in de route naar Dakar. Meer dan 6000 km door Marokko, Mauritanië en Senegal om uiteindelijk aan de finish te komen bij Lac Rose.

Aan de start staat een recordaantal deelnemers bij de motoren. Veel bekende gezichten van de afgelopen jaren zoals favoriet Pal Anders Ullevalseter maar ook keren er enkele lokale rijders terug om Afrika op zijn best te beleven. Ondanks dat ullevalseter de favoriet is, zal het de Noor het niet makkelijk worden gemaakt. De Zuid-Amerikaanse Francisco Arredondo en Italiaanse Alessandro Botturi stonden al eerder op het podium, en de Italiaanse delegatie aan rijders met onder andere rallylegende Franco Picco is groter dan ooit.

Bij de auto’s zal de Japanse Kenjiro Shinozuka zijn rally raid carrière beëindigen met de Isuzu D-Max na afloop van de Africa Eco Race. Aan de start treft hij de Franse Jean-Pierre Strugo welke net als Dominique Housieaux voor de tweede keer deel zal nemen in de Optimus. Naast de sportieve uitdagingen die het team aangaat, zal het team van “Fearless Drivers” ook een bijdrage doen aan het goede doel. Jean-Nöel Julien, David Gerard, Philippe Gosselin en Dominique Laure schenken een gift aan een zusters congregatie in Senegal bij hun aankomst aan het Roze meer. Sander Derikx zal bij de SSV's de strijd aan gaan met Frans Endurance Kampioen Philippe Pinchedez, en titelverdediger Jean-Hugues Moneyron

Tomas Tomecek zal bij de trucks opnieuw beginnen aan een solo avontuur. De meervoudig winnaar van de Africa Eco Race ging vorig jaar al solo van start in het truck klassement en zal ook nu weer een van de favorieten zijn. De Nederlanders die de strijd met hem aan gaan zijn Johan Elfrink, Aad van Velsen en Coen den Hartigh. Naast de concurrentie van Nederlandse bodem zijn ook Noel Essers en Elisabeth Jacinto terug. De Portugese zal er alles aan doen om haar vroege uitvallen van vorig jaar te doen vergeten.

De route

De Africa Eco Race telt  twaalf effectieve rally dagen waarin de deelnemers iets meer dan 4.000 kilometer aan special stages afleggen. De route is voor meer dan een derde veranderd ten opzichte van de route van 2018. Tussen 1980 en 1990 won sportdirecteur René Metge nog drie keer de Dakar, maar nu is hij verantwoordelijk voor het sportieve deel van de Africa Eco Race. “We willen dat de rally focust op goede navigatie en echt offroad rijden. Nog meer dan de voorgaande jaren.”

In Marokko heeft de Africa Eco Race organisatie een aantal nieuwe tracks gevonden welke vrij uitdagend zullen zijn voor de deelnemers. Toch zal het dit jaar iets moeilijker zijn, de intense regen van het afgelopen jaar heeft de bestaande duinlandschappen geheel veranderd. De marathon etappe, ook wel de '500 miles’ genoemd, werd vorig jaar nog in het leven geroepen voor het 10-jarig jubileum van de rally, maar keert dit jaar weer terug. Deze zal de dag na de binnenkomst in Mauritanië plaatsvinden op 8 januari. Van alle etappes door Mauritanië zal meer dan 45% van de route echte offroad paden zijn. Na de Marathon etappe is het nog vier etappes tot de aankomst in Senegal waar de deelnemers zullen finishen op de oevers van het Lac Rose in Dakar.

b_600_0_16777215_00_images_01-AFRICA-RACE_2018_1401_finish_01_14_AER_Leg_12-8929.jpg

De Nederlanders

Dit jaar verschijnen er vier nederlandse equipes aan de start in Monaco. Sander Derikx is de enige in het auto klassement met zijn Can-Am Maverick. Bij de trucks is het deelnemersveld iets groter. Dakarveteraan Johan Elfrink zal voor de tweede keer met de Mercedes Zetros aan de start staan en ook Aad van Velsen is terug met de GINAF. Nieuwe aan de start is Coen den Hartigh met het team van Arco Rallysport. Zij reden vorig jaar nog de Moroco Desert Challenge maar gaan nu voor het grote avontuur richting Dakar.

Auto’s
Sander Derikx (Timola Autosport)

Trucks
Johan Elfrink (All Star Rally)
Aad van Velsen (Van Velsen Rally Sport)
Coen den Hartigh (Arco Rallysport)

Verslaggeving door Rallymaniacs

Ook wij zijn dit jaar opnieuw aanwezig tijdens de Africa Eco Race. Met een auto zijn wij op de etappes aanwezig voor de actiefoto’s, en in het bivak zullen wij iedere dag een uitzending maken over de Nederlandse deelnemers. Hou vanaf 29 december Rallymaniacs.com en onze Facebook en Twitter in de gaten voor het laatste nieuws uit de Africa Eco Race.