Bijna 200 deelnemers in tiende editie Africa Eco Race

b_600_0_16777215_00_images_01-AFRICA-RACE_2018_vooraf_AFR17D01A0116.jpeg

Meer dan 100 voertuigen – waarvan voor zover bekend acht uit Nederland - en bijna 200 deelnemers staan op 31 december aan de start van de Africa Eco Race in Monaco. De grote favorieten zijn Pal Anders Ullevalseter (Noorwegen) bij de motoren, Vladimir Vasilyev (Rusland) bij de auto’s en uiteraard Gerard de Rooy bij de trucks. 

De Rooy heeft het voornemen om niet alleen de vijftien andere trucks te verslaan, maar het totaalklassement te winnen. Van die vijftien trucks komen er zes uit Nederland (zie lijstje hieronder). Daarnaast zijn Tomas Tomecek, die de Africa Race drie keer won, Noël Essers, Miklos Kovacs en Elisabete Jacinto bekende namen. 

Als De Rooy het totaalklassement wil winnen, is Vladimir Vasilyev, de winnaar van vorig jaar met zijn Mini, zijn belangrijkste rivaal. De Rus staat ook in de tiende editie aan de start. Hij kan concurrentie verwachten van onder meer een paar sterke Overdrive Toyota’s, de Optimus-buggy’s van MD Rally Team, en niet te vergeten de SRT-buggy van Mathieu Serradori. 

Bij de motoren gaat Pal Anders Ullevalseter, die het evenement twee keer won, de strijd aan met de Zuid-Afrikaan Gev Sella, die hem vorig jaar van de winst afhield, en diens broer Tsuk. Andere kanshebbers zijn Paolo Ceci en Franco Picco, en de Marokkaan Harite Gabari, die afgelopen voorjaar even overtuigend als verrassend de Morocco Desert Challenge won. 

Nederlandse deelnemers

Motoren
Erik Klomp

Auto’s
Gerard van Lieshout – Guido Slaats

Trucks
Gerard de Rooy – Moi Torrallardona (Spa) – Darek Rodewald (Pol)
Wuf van Ginkel – Erik Kofman – Bert van Donkelaar
Jan van de Laar – Ben van de Laar – Dolf Huijgens
Aad van Velsen – Jos Schotanus – Emiel Megens
Adwin Hoondert – Jac Gillis – Wilko Hoefnagels
Johan Elfrink – Dirk Schuttel