Africa Eco Race bij Ziggo Sport

Lees meer...

Zondag 19 mei wordt om 09:00 de uitzending van de Africa Eco Race 2019 herhaald op Ziggo Sport. Beleef in deze 52 minuten durende uitzending de gehele rally van noord Marokko naar Lac Rose in Dakar. De enigste rally naar Dakar.

Etappe winst en huldiging Van Velsen Rally Sport

Lees meer...

Na bijna 6000km te hebben geracet door Marokko, Mauritanië en Senegal is het het rallytruckteam uit Stompwijk gelukt om de enige Nederlandse etappezege te behalen in de zwaarste rally van Afrika, de Africa Eco Race. Het is de eerste etappezege ooit voor het team. Tevens heeft het team in het eindklassement bij de trucks een 4de plaats behaald en dat is hun beste klassering ooit. In deze rally die twee weken duurt hadden ze aan het eind van de eerste week zicht op het podium maar in de tweede week kregen ze een paar keer mechanische pech en verloren tijd in het klassement. Maar de enorme motivatie en gedrevenheid van het hele team heeft ervoor gezorgd dat de truck en cabine crew elke volgende etappe er weer vol voor kon gaan en hebben ze zich weer terug kunnen racen richting de top van het klassement.

Er is de eerste week prima gereden met zelfs zicht op een podiumklassering. Tijdens de eerste etappe na de rustdag kregen ze echter een paar lastige technische problemen die ze in de etappe provisorisch hebben moeten oplossen. Ze verloren veel tijd maar hebben de etappe wel uit kunnen rijden. De monteurs in het bivak hebben toen de hele nacht moeten doorwerken om de truck weer klaar te krijgen voor de volgende etappe. Ook de twee daaropvolgende dagen werd er helaas tijdens de etappes tijd verloren door technische problemen. Ondanks deze uitdagingen was het wel duidelijk dat de truck en het team de potentie hadden om etappes te winnen. Ze hebben er tot op de laatste dag van de rally op moeten wachten maar reden deze laatste etappe de rest van het veld op respectabele achterstand. Ook een goede klassering kwam weer hun kant op door de gedrevenheid van het hele team maar ook doordat ander teams veel tijd hebben verloren. Uiteindelijk behaalden ze de 4de plaats in het truckklassement en zelfs de 14de plaats in het gecombineerde auto en truckklassement.

Het was voor het Van Velsen Rally Sport Team de zesde rally waaraan ze deelnamen. Daarbij hebben ze onder andere 2 keer deelgenomen aan de Dakar rally in Zuid Amerika en is dit hun 2de deelname aan de Africa Eco Race. Naast de 3 man in de rallytruck, (coureur en teameigenaar Aad van Velsen, navigator Harry Oosting en monteur Marco Siemons) waren er nog 3 mannen (Arie Verhagen, Rob van Rijswijk, Michel van Velsen) en 1 vrouw (rallyteammanager Rachel Rietveld) mee in het rallyteam.

De Africa Eco Race wordt verreden over de vrijwel oorspronkelijke route van de vroegere Parijs Dakar Rally. Er werden deze editie 12 etappes gereden waarvan enkele meer dan 450km lang. De route bestaat uit heel veel duinen en zand maar ook onmetelijke vlaktes waar het moeilijk navigeren is. Er wordt overnacht in tijdelijke bivaks vaak ver van de bewoonde wereld. De finish van de rally is aan het roze meer bij Dakar in Senegal, waar in het verleden ook Rallytruck legende Jan de Rooy het podium heeft bestegen. Er stonden bijna honderd auto’s, motoren en trucks aan de start waarvan er zoals elk jaar een deel het niet is gelukt om de finish te halen.

Dinsdag 15 januari a.s. zal het team worden gehuldigd in restaurant De Bles in Stompwijk en kijken we met hun terug naar de mooiste beelden en ervaringen van deze succesvolste rally voor het team. Iedereen is vanaf 19.30uur van harte welkom.

Klassement Africa Eco Race krijgt vorm op vooravond laatste etappe

Lees meer...

Net als in 2018 was deze elfde etappe van de Africa Eco Race tussen Amodjar en Akjoujt meedogenloos voor de deelnemers. De navigatie was bijzonder lastig en het bewijs is te vinden in de cijfers. Als je de gemiddelde snelheid van de winnaars berekent, die 69 km/u bij de motoren en 78 km/u bij de auto's, dan is deze lager dan normaal en toont daarmee de moeilijkheidsgraad van de etappe. Daarom zullen er vanavond nog velen laat aankomen in het bivak.

Lees meer

Video: Africa Eco Race - Etappe 9

Lees meer...

De zwaarste etappe van de Africa Eco Race. De deelnemers legden in deze negende etappe 375 kilometer af rond Chinguetti, onderdeel van de UNESCO-werelderfgoedlijst, op ongeveer 60 km van het bivak van Amodjar.

Lees meer

Elfrink opnieuw snelste Nederlander, veel problemen voor Van Velsen

Lees meer...

Voor de tweede keer in deze Africa Eco Race hoeft het bivak niet te verplaatsen. De deelnemers leggen in deze negende etappe 375 kilometer af rond Chinguetti, onderdeel van de UNESCO-werelderfgoedlijst, op ongeveer 60 km van het bivak van Amodjar. Een moeilijke dag voor de deelnemers qua navigatie, aan de andere kant was het zand niet zozeer een obstakel als er werd gedacht en werden de 100 kilometer duinen zonder veel moeite afgelegd.

Lees meer

Video: Africa Eco Race - Etappe 8

Lees meer...

De deelnemers kregen in de achtste etappe van de Africa Eco Race enorm veel zand voor hun kiezen. Dat zorgde in de 445 kilometer lange special voor verschillende uitdagingen en problemen.

Lees meer

Kaarten worden geschud na tweede etappe door Mauritanië

Lees meer...

Na de hectische dag gisteren als gevolg van het ongeluk met beide Optimus-buggy's bij de aankomst van de special, was de sfeer weer normaal en gericht op de wedstrijd die vanmorgen vanuit het bivak in Chami vertrok. Het was al bekend bij de start, deze achtste etappe van 507 kilometer naar Amodjar zou extreem uitdagend zijn. De makers van het roadbook zaten dan ook niet verkeerd met de voorspelling dat sommige deelnemers laat zouden aankomen in het bivak van Amodjar.

Lees meer